Friday, October 14, 2011

Ülesanne 6

Virtuaalkogukond Skype

Skype on IP-kõnedel (Voip) põhinev internetitelefoni P2P-võrgustik (partnervõrk), mille idee autoriks olid Niklas Zennström ja Janus Friis. Tehnilise lahenduse töötasid välja kolm Eesti meest: Jaan Tallinn, Ahti Heinla ja Priit Kasesalu (http://et.wikipedia.org/wiki/Skype). Skype on loodud 2003. aasta augustis Eestis. Praeguseks on Skype'il kontorid Luksemburgis, Prahas, Londonis ning väiksemad esindused üle kogu maailma (http://woc.cs.ut.ee/video/Skype.pdf ).

Skype on väike ja lihtne programm, mis lubab teha tasuta telefonikõnesid Interneti kaudu igaühega, kes omab samuti sedasama Skype programmi. See tähendab seega seda, et ka see inimene, kellele sa soovid helistada, peab omama enda kompuutris sedasama Skype programmi. Selline helistamine ei toimu nii nagu seda tehakse tavaliselt vaid see toimub kas mikrofoni/kõlarite või kõrvaklappidega ühendatud mikrofoni (pealetelefoni) või USP pordi spetsiaalse telefoni abil (http://www.angelfire.com/yt3/tonis2/skype/Use_Skype1.html).

Skype'il on tasuta kõned arvutist arvutisse ning Skype'i soov on pakkuda tõeliselt vaba ja mitmekülgset suthlust. Seetõttu saab Skype'iga teha jõrjest enam. Tekstivestlused, videokõned, konverentskõned, SMS-id, telefonidele helistamine, mängud, raha saatmine, Skype mobiiltelefonis... see nimekiri ei ole kaugeltki valmis (http://woc.cs.ut.ee/video/Skype.pdf). Need on tasulised teenused, mis võimaldavad kasutajatel helistada tavatelefoonidele (SkypeOne- sellega saab Skype programmist helistada võikede tasu eest otse sinu tuttava tavatelefonile või siis tema mobiiltelefonile (http://www.angelfire.com/yt3/tonis2/skype/Use_Skype1.html)) ning võtta vastu kõnesid tavatelefonidelt (SkypeIn- sa võid kasutada omaenese personaalset tavatelefoni numbrit, mis antakse sulle Skype kodulehelt pärast sinu vastavat soovi ja registreerimist(http://www.angelfire.com/yt3/tonis2/skype/Use_Skype1.html)) ja kõneposti. Samuti saab saata SMS-e ning pidada videokõnesid. Videokõnede puhul on puuduseks asjaolu, et videokõnesid emana kui kahe kasutaja vahel Skype ei toeta (http://et.wikipedia.org/wiki/Skype).

Skype'il on üle 246 miljoni registreeritud kasutaja. Mina ise ka kasutan selle programmi. Mina olen Narvast ja sellepärast minu pere elab seal. Me kasutame Skype väga tihti. See on väga mugav, sest saame rääkida tundide kaupa täiesti tasuta. Samuti me võime videokõne abil näha üksteist. Nii tuntub, et oleme koguaeg üksteise juures.

Lisaks sellele mulle meeldib Skype, sest sind saab lisada skype nimekirja vaid see, kes teab sinu Skype aadressi. Olen kasutanud ka teised virtuaalkogukonnad, kus on sellega probleemid. Näiteks palju, palju türklase või muid tahaksid mind lisada ja minuga suhelda. Mure oli selles, et "Kuidas nad mind leidsid". Skype'is seda ei ole ning mina ei pea türklase pärast vahetama oma kontot.
 
Aga kahjuks igal asjal on mingi probleem. Skypi probleemid, mis ootavad lahendamist:
  • liikumisanduri mooduli võimalikud häälestusvead
  • nõrga valgustusega seotud probleemid
  • web-cam-ide sisselülitatud oleku pikkuse limiidi küsimus
  • erinevad võimalikud valehäirete juhtumid
  • turvaküsimused seoses video kõne kaugaktiveerimisega (http://woc.cs.ut.ee/video/Skype.pdf )
 

 
 
Allikad
Vaba entüklopeedia Vikipeedia.  http://et.wikipedia.org/wiki/Skype (14.10.2011)

Skype programm ise ja tema vahendite kasutamine http://www.angelfire.com/yt3/tonis2/skype/Use_Skype1.html (14.10.2011)

Skype'i Audio/Video järelvalvesüsteem http://woc.cs.ut.ee/video/Skype.pdf (14.10.2011)

No comments:

Post a Comment